Opakowania do żywności mają za zadanie pomóc nam w przechowywaniu spożywczych towarów. Ważne jest również to, że mają zapobiec psuciu się żywności. Obecnie na rynku dostępnych jest bardzo dużo opakowań przeznaczonych do tego celu. Dobór odpowiedniego z nich powinien rozpocząć się od określenia funkcji, które ma on spełniać. Wbrew pozorom zastosowanie opakowań do żywności może być ogromne.
Opakowania wykonane z tektury oraz papieru
Opakowania produkowane z tego rodzaju materiału uznawane są za jedne z najstarszych i cieszących się ogromną popularnością. Te opakowania do żywności charakteryzują się niewielką masą właściwą, niskim kosztem wytworzenia oraz estetycznym wyglądem. Istnieje również możliwość nadruku na nich nazwy firmy, co będzie formą promocji. Opakowania do żywności wykonane z tektury mogą być łączone z folią aluminiowa oraz tworzywami sztucznymi. Bardzo ważne jest to, że posiadają one niską przewodność ciepła. Najczęściej przeznaczone są one do użytku jednorazowego. Stosuje się je do przechowywania fast foodów czy też wyrobów cukierniczych.
Tkaninowe opakowania
Ten rodzaj opakowań należy do najstarszych możliwości, jednak w ciągu ostatnich lat straciły one na znaczeniu. Te opakowania do żywności produkowane są z takich materiałów jak między innymi konopie, juta, len czy też włókna bawełniane. Bardzo często wykorzystywane są one do ochrony papierowych opakowań w czasie długich transportów. Charakteryzują się one możliwością wielokrotnego użytku. Mogą służyć również do przechowywania warzyw, cukru, roślin strączkowych czy też ziemniaków. Obecnie coraz więcej osób w ramach prowadzenia zdrowego trybu życia decyduje się na zakup tego typu rozwiązań.