Lokale gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, foodtrucki i inne punkty serwujące jedzenie na wynos muszą zapewnić odpowiednie opakowanie dla swoich wyrobów. Z jakich materiałów wykonywane są jednorazowe opakowania dla gastronomii? O tym w dzisiejszym artykule.
Opakowania papierowe
Opakowania papierowe są powszechnie stosowane w gastronomii. Doskonale sprawdzają się jako opakowania cukiernicze do pakowania tortów, ciast czy ciasteczek, ale też jako opakowania fast-food. Z papieru wykonywane są między innymi kartony na pizzę, tacki jednorazowe, talerze, kubki jedno i dwuwarstwowe torebki na frytki oraz kartoniki, w których możemy umieścić np. kanapkę na wynos. Papier jest surowcem naturalnym i może być poddany recyklingowi. Lokale serwujące potrawy w papierowych opakowaniach są postrzegane jako idące z duchem czasu. W firmie Matpack stawiamy na ekologiczne rozwiązania, dlatego produkując opakowania spożywcze, wykorzystujemy surowce odnawialne np. kartony biodegradowalne.
Opakowania styropianowe
Opakowania styropianowe wykorzystywane są głównie do potraw gorących, takich jak zupy czy dania obiadowe. Styropian jest bardziej wytrzymały niż papier, a dodatkowo pozwala długo zachować ciepło posiłków. Obiadowe pojemniki styropianowe tzw. menuboxy mogą być podzielone na dwie lub trzy części, w których możemy umieścić poszczególne elementy dania, takie jak np. ziemniaki czy surówka. Pojemniki styropianowe, dzięki dużej sztywności i praktycznemu zamknięciu zapobiegającemu wypadnięciu potrawy, bardzo dobrze sprawdzają się w transporcie dań na wynos.
Opakowania plastikowe
Opakowania plastikowe możemy podzielić na jednorazowe i opakowania wielokrotnego użytku. Wykorzystywane w gastronomii opakowania z plastiku to przede wszystkim kubki na zupy i napoje, talerze, pojemniki na ciasta, pojemniki na surówki, tacki na przekąski i sushi. W plastiku dostarczane są także sałatki, warzywa i owoce. Plastikowe opakowania na żywność są wytrzymałe i praktyczne w użyciu, dlatego od lat cieszą się bardzo dużą popularnością.