Jednorazowe opakowania gastronomiczne są podstawowym elementem wyposażenia każdego baru szybkiej obsługi, food-trucka czy firmy cateringowej. W tym artykule zaprezentujemy podstawowe rodzaje opakowań wykorzystywane w gastronomii. Zapraszamy do lektury.
Niezbędne opakowania dla gastronomii
Prowadząc lokal gastronomiczny serwujący jedzenie na wynos, musimy pamiętać o jednorazowych naczyniach i opakowaniach, w których podajemy potrawy, a także o kubkach i sztućcach. Oto najpopularniejsze z nich:
- Talerze, tacki, kubełki – plastikowe bądź wykonane z ekologicznych, biodegradowalnych materiałów, jak papier czy otręby. Podstawowe naczynia, na których podajemy potrawy. Mogą być płaskie, głębokie, mieć kształt miseczki czy kubełka;
- Opakowania na dania fast-food – w tej grupie znajdziemy wszelkiego rodzaju kartoniki na burgery i zapiekanki, rożki na frytki, opakowania na tortille, koperty na kebaby i wiele więcej. Producenci, dostosowując się do oczekiwań rynku, coraz częściej oferują przyjazne dla środowiska opakowania na fast-food wykonane z kartonu. W firmie Matpack istnieje możliwość zamówienia ekologicznych opakowań z własnym nadrukiem;
- Opakowania dla cukierni – są to wszelkiego rodzaju kartony na pączki, ciasta, ciastka i torty. Opakowaniami cukierniczymi są także papilotki i niewielkie, często eleganckie pudełeczka, do których możemy spakować np. praliny. Opakowania wykorzystywane w cukierniach mają przyciągać wzrok, dlatego bardzo często są kolorowe, mają zdobienia, nadruki, fantazyjne wycięcia i wytłoczenia;
- Kubki, słomki – jeśli oprócz jedzenia serwujemy również napoje na wynos, musimy zaopatrzyć się w jednorazowe kubki na zimne napoje, jak również w kubki z wieczkiem na napoje gorące, jak kawa czy herbata. Kubki w zależności od przeznaczenia wykonywane są plastiku, papieru bądź styropianu. Klienci lubią również plastikowe słomki, dlatego też nie powinno ich zabraknąć.
Opakowania jednorazowe to niezwykle przydatne produkty, które ułatwiają prowadzenie każdego lokalu gastronomicznego czy food-trucka. Kosztują niewiele, a jednocześnie mogą być nośnikiem reklamowym promującym nasz lokal.