Z możliwości zamawiania jedzenia na wynos korzysta obecnie bardzo wiele osób. Dzięki temu posiłek z ulubionej restauracji można zjeść w dowolnym miejscu. Jest to jednak spore wyzwanie dla restauracji, które muszą zatroszczyć się nie tylko o jakość swoich wyrobów, ale również odpowiednie podanie, a w tym przypadku opakowanie.
Opakowania na produkty spożywcze, w tym przede wszystkim dania na wynos, muszą spełnić wiele istotnych funkcji. Powinny zabezpieczać jedzenie przed otoczeniem zewnętrznym, utrzymywać jego temperaturę, ułatwiać transport i spożywanie, a jednocześnie estetycznie się prezentować.
Spośród różnych opakowań na wynos możemy wyróżnić dwie podstawowe grupy: opakowania fast-food oraz cukiernicze. W tym artykule wyjaśnimy, jakie są ich najważniejsze cechy i zastosowanie.
Opakowania na dania typu fast-food
Opakowania na dania typu fast-food to bardzo szeroka i różnorodna grupa wyrobów. Dostępne są w różnych formach, kształtach i rozmiarach, dlatego też każdy lokal gastronomiczny może wybrać rozwiązanie idealnie dostosowane do swoich potrzeb. Zaliczamy do nich wszelkiego rodzaju kartonowe pudełka na m.in. dania kuchni chińskiej czy tajskiej, burgery, kebaby, zapiekanki, frytki tortille, makarony, kanapki itd. Zostały przystosowane do przechowywania różnorodnych dań. Pokryte są nieprzepuszczającą wilgoci powłoką, dlatego też nadają się do serwowania nawet sosów czy zup. Odpowiednio przygotowane opakowanie sprawia, że danie na wynos zachowuje swój smak, zapach i walory estetyczne.
Kartonowe opakowania fast-food pozwalają na odpowiednie zapakowanie produktu i późniejsze wygodne jego spożycie przez konsumenta. Może pojawić się na nich dowolny nadruk, dzięki czemu spełniają również funkcję promocyjną. Nadruk reklamowy na opakowaniach dań na wynos to jedna z najczęściej wykorzystywanych form promocji przez lokale gastronomiczne. W porównaniu z opakowaniami plastikowymi kartonowe pudełka i tzw. lunchboxy są zdecydowanie mniej obciążające dla środowiska naturalnego.
Opakowania dla cukierni
To kolejna grupa opakowań spożywczych przeznaczona do wyrobów na wynos. W tym przypadku liczy się nie tylko odpowiednia ochrona dla tortów, ciast, ciasteczek, pączków i deserów, ale również efektowna oprawa. Opakowania cukiernicze powinny być zaprojektowane z myślą o podniesieniu atrakcyjności danego produktu. Również występują w różnych kształtach i rozmiarach. Bardzo często umieszczane są na nich finezyjne nadruki, wycięcia, tłoczenia. Oprócz walorów dekoracyjnych muszą też zapewniać specjalną ochronę potrzebną do transportu.
Kartonowe opakowania dla gastronomii, zarówno te cukiernicze, jak i do dań typu fast-food, to przede wszystkim wygoda w niskiej cenie. Są niedrogie, a jednocześnie bardzo praktyczne, ekologiczne i wytrzymałe. Klientom dają możliwość zjedzenia smacznego posiłku lub deseru na wynos w dowolnie wybranym miejscu, a dla restauracji, punktów gastronomicznych czy cukierni są okazją do rozszerzenia oferty i urozmaicenia działań promocyjnych.