Nie ulega wątpliwości, że fast food obecnie stał się bardzo popularny i stanowi sporą konkurencję dla innego typu żywności na całym świecie. Restauracje i budki serwujące jedzenie fast food znajdują się niemal wszędzie. Znajdziemy je zarówno w centrach miast jak i na ich obrzeżach. Dania tego rodzaju już na stałe zadomowiły się w centrach handlowych, na stacjach benzynowych, dworcach kolejowych i autobusowych, a nawet w lokalnych sklepach. Fast food to z języka angielskiego szybkie jedzenie, czyli żywność przygotowywana w szybkim tempie i wydawana na poczekaniu. Wywodzi się on ze Stanów Zjednoczonych, ale obecnie jest popularny na całym świecie.
Dobór opakowań fast food
Często jedzenie typu fast food jest traktowane jak zamówienie na wynos, a jego sposób przyrządzania oraz fakt, że jest wydawane właściwie, tuż po przygotowaniu sprawia, że wymaga ono specjalnego rodzaju opakowań. Duży wpływ ma na to także różnorodność potraw. Obecnie fast food to nie tylko znane nam hamburgery, zapiekanki, hot – dogi czy frytki. Coraz częściej można spotkać kuchnię azjatycką czy włoską właśnie w postaci fast food. Nawet zupy czy różnego rodzaju przekąski wchodzą w skład tego rodzaju żywności. Zatem producenci opakowań muszą sprostać nie lada wyzwaniu, jakim jest fast food. Opakowania takie muszą być coraz częściej wodoodporne czy obustronnie izolujące ciepło, a do tego tanie i jak najbardziej ekologiczne. Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że opakowania na różnego rodzaju jedzenie to także forma reklamy, a często nawet wizerunku firmy. Świetnie pokazuje to przykład dużych sieci fast food, gdzie opakowanie pozwala bezbłędnie rozpoznać markę i podświadomie przekazać informację, że gdzieś niedaleko znajduje się właśnie ich restauracja.
Rodzaje opakowań fast food
Opakowania na jedzenie typu fast food, w dużym uproszczeniu, możemy podzielić na opakowania plastikowe oraz kartonowo – papierowe. Opakowania plastikowe, ze względu na działania proekologiczne, są już używane coraz rzadziej, ale można je jeszcze spotkać. W szczególności stosowane są jako pojemniki na różnego rodzaju sosy oraz przekąski, zarówno słodkie jak i słone. Często spotyka się je jako opakowanie na sałatki czy różnego rodzaju posiłki w formie płynnej. Ich niska cena, łatwość zastosowania i lekkość powodują, że pewnie jeszcze jakiś czas będą spotykane nie tylko w kuchni typu fast food, ale i w całej gastronomii. Drugim rodzajem opakowań fast food są opakowania kartonowo – papierowe. Są one najczęściej spotykanym rodzajem opakowań. Używane są jako papierowe rożki i torebki do frytek, pudełka czy też kubki na kurczaka, popcorn czy pizzę a także jako kartonowe opakowania na hamburgery. Właśnie z tego materiału wykonuje się także wszelkiego rodzaju tacki na zapiekanki, pojedyncze kawałki pizzy czy hot – dogi. Takie opakowania stosuje się też do podawania kebabów, tortilli czy wrapów. Bardzo dużym plusem opakowań kartonowo – papierowych, jest ich niewielka cena oraz możliwość właściwie całkowitej personalizacji ich wyglądu – przez kształt i wymiar po kolorowe nadruki z napisami, logo firmy czy innymi zdobieniami.