Nie ulega wątpliwości, że żywienie ludzi jest tematem wrażliwym. Wiele osób zwraca uwagę na to, co je, a co więcej — na to, w co pakowane jest pożywienie. Producenci żywności i opakowań powinni mieć zatem na uwadze, aby dopełnić wszelkich formalności związanych z odpowiednimi atestami, jakie powinny posiadać opakowania, w które pakuje się jedzenie. Co na ten temat warto wiedzieć?
Przepisy prawne i podstawowe oznaczenia
Nie da się ukryć, że producenci opakowań dla gastronomii podczas produkcji asortymentu muszą przestrzegać określonych norm. Te zapisane zostały m.in. w Ustawie z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, a także w szeregu rozporządzeń, których zadaniem jest regulacja produkcji oraz testowania wytworzonych opakowań.
Nawet osoby, które nie interesują się tematem opakowań dla żywności, muszą zdawać sobie sprawę, że jeśli wytworzone opakowanie jest przeznaczone do późniejszego niż sam moment produkcji kontaktu z jedzeniem, powinno być specjalnie oznaczone. Dobrze jest mieć na uwadze, że wspomniany znak powinien być umieszczony w miejscu widocznym dla konsumenta, co więcej, musi być dla niego w pełni zrozumiały i czytelny. Może to być charakterystyczny znak kieliszka i widelca lub stwierdzenie „do kontaktu z żywnością”. O tym, jak zostaną oznaczone opakowania, decyduje ich producent. Co więcej, jeśli zostały wyprodukowane dla obrotu detalicznego, znak ten powinien znajdować się na każdym opakowaniu. Jeżeli natomiast sprzedaż opakowań odbywa się hurtowo, wystarczy umieścić go na opakowaniu zbiorczym.
Dobrze jest pamiętać również o tym, że każde opakowanie przed wypuszczeniem go na rynek, powinno przejść określone badania, po których będzie można stwierdzić, że nie zagrażają one zdrowiu i życiu ludzkiemu, a także środowisku naturalnemu.