Opakowania cukiernicze mają na celu nie tylko zabezpieczanie słodkiej zawartości podczas transportu, ale też promocję cukierni i jej wyrobów. Opakowania te bardzo często mają fantazyjne kształty, są bogato zdobione i utrzymane w nowoczesnym stylu. Jakie rodzaje opakowań wykorzystywane są w cukierniach? O tym w dzisiejszym artykule.
Jakie wyroby pakuje się w opakowania cukiernicze?
Opakowania dla cukierni przeznaczone są do pakowania tortów, ciast, ciastek, pączków oraz innych wyrobów cukierniczych. Najpopularniejszymi rodzajami opakowań cukierniczych są:
- kartonowe pudełka na ciasto z rączką i bez rączki
- pudełka samoskładające
- kartonowe pudełka na tort klejone i składane
- pudełka na pączki
- małe pudełeczka na praliny
- pudełka okolicznościowe
- pudełka prezentowe
- ekologiczne torebki na butelkę
- jednorazowe formy do wypieków
- papilotki
- spody kartonowe pod torty
Kartony na ciasta i torty wyposażone są często w usztywniającą wkładkę, która nie przepuszcza wody ani tłuszczu. Ułatwia również przenoszenie. Do produkcji opakowań cukierniczych używa się ekologicznego, biodegradowalnego kartonu, bez szkodliwych związków chemicznych. W zależności od indywidualnych potrzeb zamawiającego, zewnętrzna część opakowania może być matowa bądź błyszcząca, może mieć nadruki i atrakcyjne wytłoczenia, które nadają mu klasy. Smaczny tort w estetycznym, eleganckim opakowaniu to doskonały pomysł na prezent!
Bezpieczny transport i przechowywanie wyrobów cukierniczych
Składane opakowania gastronomiczne zajmują niewiele miejsca, a ich złożenie trwa krótką chwilę. Kartony do ciast umożliwiają sprzedaż nawet dużych kawałków na wynos, a ich wysoka wytrzymałość sprawia, że chronią zawartość podczas transportu. Pudełka kartonowe nadają się także do przechowywania ciast i tortów. Zaletą jednorazowych opakowań cukierniczych, nawet tych wykonywanych na zamówienie, jest również niska cena, dlatego powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej cukierni i piekarni.